5 iulie 2016, lansare la Bookfest a volumului "Orologiul fără ore", Humanitas.

2 - 4 iulie 2016, participare (key speaker) la Festivalul Internațional de Poezie de la Berlin.

17 - 18 iunie 2016, Brăila, participare la Festivalul Național de Creație și Interpretare "Ana Blandiana".

17 iunie 2016, ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa la Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați.
AB, alocuțiune "Autobiografie între două Europe"

7 mai 2016 la Heidelberg și 13 mai 2016 la Frankfurt au loc prezentări publice, împreună cu Romulus Rusan, a Memorialului Sighet
(conferinte, răspunsuri la întrebări), sesiune de autografe pe ultimele cărti apărute în traducere germană.


30 martie - 4 aprilie 2016, Festivalul International de Poezie de la Venetia "Incrocci di civilta".

24 martie 2016, a avut loc ceremonia de decernare a titlului Doctor Honoris Causa acordat scriitoarei Ana Blandiana.
Titlul a fost acordat în urma propunerii formulate de reprezentanţii Facultăţii de Studii Europene, Facultăţii de Litere şi ai Facultăţii de Istorie şi Filosofie, din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, pentru „excelența operei sale literare și pentru calitatea civică a angajării sale în reforma societății românești, amândouă – expresii ale unei voci singulare a culturii europene”.
Foto eveniment

AB, alocuțiune "Istoria ca viitor"

19 martie 2016, Ana Blandiana este desemnată „Poetul European al Libertăţii”
O distincţie care se acordă o dată la doi ani, sub patronajul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Cultural din Polonia ...mai mult

2-5 iulie 2015, Ana Blandiana a participat la Festivalul international de poezie de la Gavoi, Sardinia.
Participarea a constat intr-un recital, urmat de o discutie cu publicul si de o sedinta de autografe ...foto eveniment

29 mai-14 iunie 2015, Ana Blandiana and Romulus Rusan in turneu in SUA: New York, Washington D.C, Coasta de Vest
5-7 mai 2015, Festivalul National de Creatie si Interpretare „ANA BLANDIANA”, editia a-IV-a, Braila
15 aprilie 2015, Ana Blandiana, invitat de onoare al programului românesc la Târgul Internațional de Carte de la Londra 2015
Invitata de onoare a programului românesc la Târgul Internațional de Carte de la Londra, la care România participă pentru a opta oară consecutiv, este poeta Ana Blandiana, a cărei tulburătoare incursiune în propria identitate etno-culturală, My Native Land A4/Patria mea A4, a fost publicată recent în Marea Britanie. Evenimentul dedicat Anei Blandiana, punct culminant al unui program care mai cuprinde întâlniri cu editori și alți profesioniști ai cărții, lansări, o conferință și o expoziție, va avea loc miercuri, 15 aprilie, în elegantul sediul al Institutului Cultural Român din Londra din 1 Belgrave Square.
- www.radioromaniacultural.ro
- www.icr-london.co.uk
- www.romanialibera.ro
- www.adevarul.ro
- www.huffingtonpost.co.uk
- ceel.org.uk

4 februarie 2015, Centrul Sfinții Petru și Andrei din București vă invită la o întâlnire cu ANA BLANDIANA: "România, la 25 de ani după: O memorie între două Europe"
A trecut deja un sfert de secol de când România a cunoscut « revoluția », ca și alte țări aflate sub regimul comunist, punând capăt la 40 de ani de regim dictatorial. Ce s-a întâmplat în realitate în țara noastră ? Unde ne aflăm astăzi ? S-a vindecat oare societatea noastră de ceea ce doream să alungăm atunci ? Care este memoria noastră astăzi privitor la acest trecut în instituțiile noastre, comportamentele noastre, mentalitățile noastre?
Europenii din Est, dar și cei din Vest, se mai simt ei oare în cauză ?
...foto eveniment

20 decembrie 2014, interviu cu Ana Blandiana
"Modstanden mod kommunisterne er ikke forbi", Information, (Danemarca)
19 decembrie 2014, Ana Blandiana intr-un interviu eveniment despre revolutia din decembrie 1989 la Gandul-Live.
La 25 de ani de la Revoluţie, poeta Ana Blandiana spune, într-un interviu-eveniment GÂNDUL LIVE, că momentul său de „maturizare politică” a avut loc chiar în zilele acelui sfârşit de decembrie 1989, când, după ce îşi strigase liberatea în stradă, l-a întâlnit pe Ion Iliescu ...mai mult

20 decembrie, dialog între Ana Blandiana şi Dennis Deletant, intitulat „Un englez în istoria României“, la Ateneul Roman.
Ultima conferinţă din 2014 sub egida Ateneului Român va avea loc pe 20 decembrie, de la ora 19.00. Un dialog între Ana Blandiana şi Dennis Deletant, intitulat „Un englez în istoria României“, cu participarea extraordinară a pianistului Dan Grigore.
Discuţia, desfăşurată la Sala Mare a Ateneului Român, a fost o trecere în revistă a istoriei României, pornind de la anii premergători celui de-al Doilea Război Mondial şi până în prezent, cu numeroase conexiuni la relaţiile româno-britanice, văzute din perspectiva unui eminent cunoscător al trecutului ambelor naţiuni. Evenimentul s-a desfăşurat pe fundalul dezvoltării Memorialului Sighet, al simpozioanelor ştiinţifice (1993-2002) şi al Şcolii de Vară (1998-2014), manifestări la care Dennis Deletant şi-a adus contribuţia, ca prim rector al Şcolii de Vară şi ca membru al Consiliului Ştiinţific.
...mai mult

11 decembrie 2014, Prezentarea cartii "Patria mea A4" la Universitatea din Murcia.
11 decembrie 2014, Prezentarea cartii "Patria mea A4" de Ana Blandiana la Universitatea din Murcia. Invitati Viorica Patea si Natalia Carbajosa.
...mai mult

4 decembrie 2014, Ana Blandiana a primit titlul de Doctor Honoris Causa
Ana Blandiana participa la cermonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa Litterarum Humaniorum al Universitatii de Vest din Timisoara
...mai mult

24-29 noiembrie 2014, lansarea volumului de poeme "Patria mea A4" la Pamplona, Salamanca și Madrid
Ana Blandiana s-a aflat în Spania în perioada 24-29 noiembrie 2014 pentru un turneu de prezentare a ultimei cărți apărute în spaniolă, volumul de poeme Patria mea A4, tradus de Viorica Pantea și Antonio Colinas, și publicat de Editura Pre-Textos în 2014.
...mai mult

13 noiembrie 2014, Ana Blandiana este invitatata la Trialoguri, CEAINĂRIA ARCUB.
Joi, 13 noiembrie, Ana Blandiana participa la cea de-a doua ediție de toamnă a Trialogurilor de la ARCUB, moderată de jurnalistul Cezar Paul Bădescu: "Sa nu te lasi niciodata folosit de nimeni!"
detalii
foto eveniment

12 noiembrie, lectură publică a volumului „Fals tratat de manipulare“, Librăria Humanitas din Ploiesti
12 noiembrie, Ana Blandiana prezenta la Librăria Humanitas din Ploiesti pentru o sesiune de autografe şi o lectură publică a volumului „Fals tratat de manipulare“. Prezentarea cărţii a fost facuta de scriitorul Codruţ Constantinescu.
foto eveniment

Five Poems by Ana Blandiana
World Literature Today, noiembrie 2014, traducere: Paul Scott Derrick, Viorica Pantea
citeste

Andreas Saurer, interviu cu Ana Blandiana
Berner Zeitung, 15 octombrie 2014, Germania
citeste

25 septembrie 2014, Ana Blandiana, la Festivalul International de Poezie de la Sighet
Ana Blandiana invitata de onoare la Festivalul International de Poezie de la Sighet.
...mai mult

21 septembrie 2014, Ana Blandiana la Târgul de Carte Gaudeamus, Târgu Mures
Duminica, 21 septembrie, în cea de-a treia zi a târgului de carte Gaudeamus, Ana Blandiana participa la o lectura publica din volumul Fals tratat de manipulare, urmata de un dialog cu publicul si o sesiune de autografe.

20 septembrie 2014, Ana Blandiana, lansare de carte, Libraria Humanitas, Oradea
Sâmbata, 20 septembrie, Ana Blandiana participa la o lectura publica din volumul Fals tratat de manipulare, urmata de un dialog cu publicul si o sesiune de autografe, la Libraria Humanitas, in Oradea. Moderator Dan-Liviu Boieriu.
Poster eveniment , foto eveniment

12 septembrie 2014, Ana Blandiana la „Zilele Culturii Române” de la Berna
Vineri, 12 septembrie, ora 16, la invitatia Institutului Cultural Român de la Berlin , Ana Blandiana participa, alaturi de scriitorul Marius Daniel Popescu, la o lectura publica, urmata de un dialog cu cititorii, la Kulturlokal ONO din Berna.
Ana Blandiana va citi din volumul „Die Versteigerung der Ideen“ („Licitatia Ideilor”), tradus în limba germana de scriitorul Hans Bergel.
Foto

17 iulie 2014, Ana Blandiana a deschis Festivalul de Poezie „Poetry International" de la Londra
Ana Blandiana a fost prezenta, la Londra, la Festivalul de Poezie „Poetry International”.
Ana Blandiana a participat, alaturi de alti cinci mari poeti din diferite parti ale lumii - Robert Hass, Carolyn Forché, Kutti Revathi, Nikola Madzirov si Anne Michaels, precum si de artistul egiptean de hip-hop Mohammed El Deeb -, la evenimentul de gala prilejuit de lansarea editiei din 2014 a festivalului.
Festivalul de Poezie „Poetry International” a fost fondat de autorul britanic Ted Hughes în anul 1967. „Poetry International” este un festival de poezie interdisciplinar, la care iau parte poeti din întreaga lume, dar si artisti de diverse orientari. Pe lânga lecturi publice de poezie si dezbateri, manifestarea include colaborari inedite cu alte domenii artistice, precum muzica, dansul si artele vizuale.
Organizat de catre Southbank Centre, una dintre cele mai de prestigioase institutii culturale din Marea Britanie, festivalul s-a desfasurat în perioada 17-21 iulie.
Foto

19-22 iunie 2014, Ana Blandiana la Festivalul International de Poezie de la Namur
Ana Blandiana a participat, alaturi de alti douazeci de poeti belgieni si straini, la festivalul si târgul international de poezie de la Namur (19-22 iunie).
La Namur, Ana Blandiana a citit din poemele proprii în cadrul momentului rezervat poeziei românesti si a participat la o croaziera poetica pe urmele lui Rimbaud. Cu aceeasi ocazie Ana Blandiana a sustinut si un atelier de lucru cu membrii clubului traducatorilor de literatura româna înfiintat de Institutul Cultural Român Bruxelles (Anita Bernacchia – italiana, Teresa Leitao – portugheza, Mariano Martin Rodriguez – spaniola). Festivalul de la Namur este cel mai important din Belgia francofona.
Foto

5-7 iunie 2014, a treia editie a Festivalului National „Ana Blandiana”, Braila
În perioada 5-7 iunie 2014, s-a desfasurat la Braila, în cadrul Scolii Gimnaziale „C. Sandu-Aldea”, a treia editie a Festivalului National „Ana Blandiana”. Manifestarile culturale s-au bucurat de prezenta invitatilor de onoare, scriitorii Ana Blandiana, Romulus Rusan si Nicolae Baciut.
...mai mult

3 iunie 2014, Ana Blandiana in dialog cu Dan Liviu Boeriu la Ceainaria Carturesti
În 3 iunie, la Ceinaria Carturesti a avut loc dialogul dintre Ana Blandiana si Dan Liviu Boeriu, dialog carea a avut ca punct de pornire cartea „Fals tratat de manipulare”
Fotografii de la eveniment

28 mai 2014, A fi sau a privi, întâlnirea Anei Blandiana cu elevii din Sighet
Miercuri, 28 mai, a avut loc un interesant si viu dialog între Ana Blandiana si elevi din Sighet. Evenimentul a fost organizat de Inspectoratul Scolar Judetean Maramures, Centrul de Excelenta Sighetu Marmatiei - Limba si Literatura Româna, Centrul Cultural Sighetu Marmatiei, Cercul de Lectura "Lecturiada Judeteana", Liceul Pedagogic "Regele Ferdinand", Colegiul National "Dragos Voda"
Fotografii de la eveniment

27 mai 2014, Ana Blandiana a participat la lansarea cartii Marturisiri. Corneliu Coposu în dialog cu Vartan Arachelian la Casa Cartii "N. Steinhardt" din Bistrita
Marti 27 mai, a avut loc, în organizarea Casei Cartii "N. Steindhardt", a Uniunii Artistilor Plastici Bistrita si a Fundatiei Academia Civica, prezentarea cartii "Marturisiri. Corneliu Coposu în dialog cu Vartan Arachelian" (Fundatia Academia Civica, 2014) la Casa Cartii "N. Steindhardt" (Bistrita, Piata Mihai Eminescu nr. 4-5).
Au vorbit Ana Blandiana, Romulus Rusan si Vartan Arachelian.
Amfitrioni: Oliv Mircea si Virgil Ratiu

27 mai, 2014, Ana Blandiana a participat la deschiderea expozitiei Canalul Dunarea-Marea Neagra. Un cimitir programat la Muzeul Judetean de Arta si Istorie din Zalau
Marti, 27 mai, ora 13, la Muzeul Judetean de Arta si Istorie din Zalau a avut loc vernisajul expozitiei Canalul Dunare-Marea Neagra. Un cimitir programat, expozitie a Centrului International de Studii asupra Comunismului - Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei.
La vernisaj au vorbit Ana Blandiana si Romulus Rusan, precum si gazdele, Corina Bejinariu, directoarea Muzeului din Zalau si dr. Marin Pop, cercetator la Muzeul din Zalau si autor al lucrarii Monografia familiei Coposu.
Mai multe informatii: www.memorialsighet.ro

26 mai 2014, Conferinta De la Ediculê la Sighet, despre credinta si memoria modelelor sustinuta de Ana Blandiana
Ana Blandiana a sustinut luni, 26 mai, ora 18, în Aula Magna a Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj, conferinta "De la Ediculê la Sighet, despre credinta si memoria modelelor".
Conferinta a avut loc la invitatia IPS Parintele Mitroplit Andrei.
La eveniment a participat un numeros public, majoritatea fiind studenti teologi. Conferinta a fost urmata de o discutie a dnei Ana Blandiana cu tinerii teologi.
Conferinta si discutiile care au urmat

25 mai, Lansarea cartii Fals tratat de manipulare la Cluj
Duminica, 25 mai, Ana Blandiana a lansat, în prezenta unui numeros public, la Libraria Humanitas din Cluj volumul „Fals tratat de manipulare”. Prezentarea cartii a fost facuta de catre profesorul Ion Pop.
Fotografii de la lansarea cartii

24-25 mai 2014, Ana Blandiana invitata la Photo Romania Festival, Cluj
Sâmbata, 24 mai, a avut loc o discutie între Ana Blandiana si Romulus Rusan si participantii la Photo Romania Festival.
Duminica, 25 mai, Centrul Claudiopolis (str. Calea Motilor, nr. 26) a avut loc prezentarea a 2 expozitii ale Centrului International de Studii asupra Comunismului, Rusaliile negre: „Deportarea în Baragan” si „Recviem pentru taranul român. Taranii si comunismul”. Au vorbit Ana Blandiana, presedintele Fundatiei Academia Civica-Memorialul Sighet, Romulus Rusan, directorul CISAC si realizator al expozitiilor si Florentin Crihalmeanu, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla.
Mai multe informatii: www.memorialsighet.ro

21-23 mai 2014, Ana Blandiana invitata la sarbatorirea a 20 de ani de activitate a Centrului Cultural German din Cluj
Ana Blandiana a luat parte joi, 22 mai, la simpozionul „Politica Culturala Externa a Germaniei în România”, organizat în cadrul jubileului de 20 de ani al Centrului Cultural German din Cluj.
...mai mult
Foto eveniment

30 aprilie 2014, Ana Blandiana si Romulus Rusan invitatii Clubului Dilema Veche
Miercuri, 30 aprilie, ora 18, la Colegiul Noua Europa (str. Plantelor, nr, 21, Bucuresti), a avut loc oc editia de aprilie a Clubului Dilema Veche. Invitatii lui Matei Martin au fost Ana Blandiana si Romulus Rusan. S-a discutat despre Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei, despre trecut, despre memorie si cum ne mai întelegem astazi cu ele.

26 aprilie, Lansarea cartii "Fals tratat de manipulare" la Iasi
Cel mai recent volum al Anei Blandiana, Fals tratat de manipulare (Humanitas, 2013), a fost lansat si la Iasi, sâmbata 26 aprilie de la ora 12, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (Sala Senatului,) in prezenta autoarei. Cartea a fost prezentată de acad. Alexandru Zub.

24-26 aprilie, Premiului Opera Omnia în cadrul Galei Premiilor anuale ale revistei “Convorbiri Literare”
În perioada 24-26 aprilie au avut loc la Iasi, Zilele revistei "Convorbiri Literare". Cu acest prilej Ana Blandiana a fost laureata a Premiului Opera Omnia, în cadrul Galei Premiilor anuale ale revistei “Convorbiri Literare”, pentru cartea FALS TRATAT DE MANIPULARE.
...mai mult

24 aprilie 2014, "Memorialul Sighet si reconstructia memoriei colective"
Peste 20 de interpreti oficiali de la Parlamentul European au participat între 23-30 aprilie la Bucuresti, la o serie de seminarii cu persoanlitati ale vietii culturale românesti. Ana Blandiana a purtat un dialog în 24 aprilie pornind de la tema “Memorialul Sighet si reconstructia memoriei colective”.

10 aprilie 2014, Ana Blandiana premiata de ambasada SUA
Joi, 10 aprilie, a avut loc la Ambasada SUA din Bucuresti Gala „Femei curajoase din întreaga lume”. A fost prima editie a acestor premii în România, premii pe care Departamentul de Stat al SUA le decerneaza înca din 2007.

7 aprilie 2014, Premiul Observatorului Cultural 2014 "Memorialistica" pentru cartea "Fals Tratat de Manipulare"
Luni, 7 aprilie 2014, la Teatrul Odeon, s-a desfasurat cea de-a VIII-a editie a Premiilor Observator Cultural. In cadrul Galei, s-au decernat opt premii pentru sase categorii si Premiul „Gheorghe Craciun” pentru Opera Omnia.
...mai mult
O noua traducere in limba ebraica
Ana Blandiana, "Refluxul sensurilor", Israel: Keshev Publishing House, 2014. Traducator: Moshe B. Yitzhaki. Epilog Paul Farkas.
25 martie 2014, intalnire cu Ana Blandiana -
"Convertibilitatea sufertintei", Intalnire cu Ana Blandiana pornind de la recenta sa carte "Fals Tratat de Manipulare", aparuta la Editura Humanitas, 2013. Bibilioteca Nationala a Romaniei, 25 martie 2014. Au prezentat: Tania Radu, Sorin Lavric si Dan-Liviu Boeriu.  

14 februarie 2014, Ana Blandiana si Romulus Rusan în dialog cu Carmen Musat
Vineri, 14 februarie, la libraria Bastilia din Bucuresti a avut loc dezbatarea "Reprezentari ale comunismului în literatura româna", moderata de Carmen Musat, invitati fiind Ana Blandiana si Romulus Rusan.
- Dezbaterea "Oglinzi ale realului si literaturi în oglinda. Reprezentari ale comunismului în literatura româna" organizata de IICCMER
Recenzii si emisiuni:

- Ana Blandiana este invitata Danielei Zeca Buzura la emisiunea „Mic dejun cu un campion” (TVR2 şi TVR+, 02.04.15).

- Cu respect, Ana Blandiana (Digi24, 23.09.14).

- Ana Blandiana invitata de Ioan Buduca in emisiunea Citeste romaneste (TVR 2, 21 iunie 2014).

- Talk Soc! - 12.04.2014 - interviu al Anei Blandiana in emisiunea lui Doru Braia.

- http://www.nasul.tv/2014/03/25/ora-de-veghe-la-multi-ani-ana-blandiana/

- "Anul 2012 mi-a dat prima oara spaima ca istoria ar putea face marsarier", emisiunea "Impartial", Digi24, interviu al Anei Blandiana in emisiunea lui Luca Niculescu.

©Copyright 2007-2008 Ana Blandiana web designer Lucia Darian