Soarele de Apoi
  Editura DU Style, 2000
Poezii selectionate
Cuprins
Nord, Ocean, Peisaj, Suficienta mie, Nave, Orologiul, Tangaj, Ruga, Alunec,alunec, De la capat, Implinire,
Fericita mi se spune, Agatati in crengi, Apollo, Doua cruci, Intregul, Pieta, In vizita, Rana de la capatul lumii, Cearcan, De-ar fi sa pierim, Corabia cu poeti, Cimitirul,
Sfarsitul lumii, Lasa-ma, Nu, Proverb, Balada, Nici o litera, Nimic nu e intamplare, Sub bulgari, Un sfant,
Dangat de fructe, Nu exista raspuns, Definitie, Regula jocului, Un altul, Motiv, Mijlocul drumului, Confuzie, Nici una, nici alta, Alb care cade, Un proiect, Gong, Poem,
Raspunsul, Vis, Acasa, Piere cu sufletul demult, In rate, Ceas de nisip, Ochi fara pleope, Lamento, Piata Buzesti, Batrani si tineri.
REFERINTE CRITICE

„Întoarcerea poetei la uneltele sale”, în revista Curentul, 13 noiembrie 2000

Alex. Ștefănescu, „Aplauze pentru Ana Blandiana”, în revista România literară, nr. 47, 29 noiembrie-5 decembrie 2000

Al. Cistelecan, „Întoarcerea din concediu”, in revista Cuvântul, anul VI (XI), nr. 12 (284), decembrie 2000

„Acest refuz al imaginarului de a se lasa contaminat de angoasa si de a cultiva flora anxioasa induce elegiilor o vocatie luminescenta ce transcende instructia ideii ca atare. Nu atât ,,ideile” sunt tonice in poezia Anei Blandiana (cu atât mai mult cu cât abstractiile sunt cele care seamana panica), cât senzualizarea lor imaginativa. Imaginarul poetei are o funciara repulsie fata de orice dizarmonie, iar intrarea lui in ecuatie e o garantie imediata ca poemul va ramâne in stare de gratie. Imaginarul e perna moale pe care tema dramatica, air-bag-ul care o fereste pe poeta de impact. În economia poemului, functia lui e cea de inger pazitor. Oricât s-ar stradui poeta sa intre in infernul temelor tragice, el o trage inapoi in limbile armoniei.

Victoria Milescu, „Poezie Românească. Ana Blandiana. Soarele de apoi”, în Universul cărții, nr. 1-2, 2001

Ioan Moldovan, „Poeme noi”, în revista Familia, nr. 2, februarie 2001

Gheorghe Grigurcu, „În spatele celebrității”, în revista România literară , nr. 12, 28 martie-3 aprilie 2001

Octavian Soviany, „Starea de plantă ”, în revista Luceafărul, nr. 13 (505), 4 aprilie 2001

„În cartile ei mai noi, Ana Blandiana isi aprofundeaza propriul univers, iar atunci când atinge câte un registru inca neexplorat o face cu o totala lipsa de ostentatie. Astazi poemele sale par sa fi dobândit un plus de reflexivitate, elanurile vitaliste au disparut, accentele patetice sunt repudiate, trairea e interiorizata, filtrata de o mult mai acuta constiinta introspectiva. Ele tind spre acea ,,austeritate” pe care o evoca autoarea intr-una din poetizarile sale de inceput, iar peste patetismul de odinioara al Fedrei (pentru a parafraza pâna la capat textul amintit) se suprapune acum tot mai mult litera severa a Port-Royal-ului.”

Radu Voinescu, „Poezia de apoi”, în revista Luceafărul, nr. 35, 10 octombrie 2001

Daniel Cristea-Enache, „Poezia-pendul”, în Adevărul literar și artistic, 23 octombrie 2001

©Copyright 2007-2008 Ana Blandiana web designer Lucia Darian